Thursday 19 July 2012


Food Safety atau keselamatan makanan adalah pengetahuan penting yang perlu ada pada semua orang. Keracunan makanan boleh berlaku di mana-mana sama ada di rumah, warung, hotel, cafe dan majlis keraian, di mana sajian makanan merupakan antara elemen penting. Antara punca utama keracunan makanan berlaku adalah pencemaran bersilang atau cross contamination .

Pencemaran bersilang ialah pemindahan mikroorganisma merbahaya daripada satu item makanan kepada makanan yang lain melalui perantaraan sentuhan permukaan seperti tangan, papan pemotong dan peralatan lain.

Pencemaran bersilang berlaku apabila kuman atau bakteria dipindahkan terutamanya daripada makanan mentah, seperti daging dan sayuran segar, kepada makanan sedia untuk dimakan (ready-to-eat food) seperti nasi, lauk dan salad. Makanan yang sedia untuk dimakan tidak akan melalui proses memasak lagi, maka pencemaran yang berlaku pada ketika itu akan membawa kepada keracunan makanan. Oleh sebab itu, pengendalian makanan yang telah dimasak dan akan dimakan terus amat perlu dipelihara akan kebersihannya, dari segi pengendali dan juga alatan yang digunakan yang bersentuhan dengan makanan yang dikendalikan.


0 comments:

Post a Comment

Laman Web Kerajaan

Recent Posts

About

Blogger templates

Banner

Banner

Banner

Banner

Banner

Banner

Popular Posts

About Me

Pengikut Blog Ini